استحصال شیره  آنغوزه نیاز به آموزش تخصصی داشته و کار ساده‌ای نیست، لذا برای حفظ گیاه و جلوگیری از تخریب مراتع نیاز به کنترل دارد. دراین خصوص سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری استاهای کشت آنغوزه با تدابیر خاص نسبت قرق یا آزادکردن عرصه‌های منابع طبیعی در جهت برداشت قانونی و احیای مراتع اقدامات لازم را  انجام می‌دهند.

                                                                                                                            روش برداشت آنغوزه 

معمولا براساس شرایط اقلیمی و رشد گیاه از سال چهارم یا پنجم به بعد در تابستان برگ‌ها و ساقه‌های آنها را به هم پیچانده و یک سنگ روی بوته‌ها می‌گذارند . یک هفته بعد ، شیرابه ی داخل برگ‌ها به ریشه برمی‌گردد .در این هنگام ساقه از طوقه جدا شده و برجستگی کلاهک شکلی بر روی طوقه ظاهر می‌شود. خاک دور کلاهک را خالی می‌کنند و روی آن مقداری خاک نرم ریخته و دوباره برگ‌های خشک شده را روی کلاهک می‌گذارند تا سایه بانی برای کلاهک در زیر نور آفتاب شود. خاک روی کلاهک را ۷ تا ۱۰ روز بعد، کنار زده و شروع به تیغ زدن می‌کنند. برش‌ها باید به اندازه ضخامت یک برگ کاغذ باشد. مجددا سایه‌بان را بر روی کلاهک قرار می‌دهند.۴ روز بعد شیرابه خارج شده از محل برش را برداشت کرده و دوباره برش می‌زنند، این کار را چند بار به فواصل ۴ روز یک‌بار تکرار کنید. 

برداشت شیره انغوزه در سن ۵ تا ۷ سالگی گیاه و قبل از موعد گل‌دهی و بذرافشانی آن صورت می‌گیرد. پس از چهار الی پنج سال، زمانی که گیاه آماده تولید شد، ساقه‌ها را نزدیک به ریشه می‌برند و آب شیری رنگی بیرون می‌آید که به سرعت تبدیل به یک توده صمغی جامد می‌شود. سطح تازه ای از شیره آنغوزه ظاهری سفید مرواریدی شفاف دارد، اما به زودی در هوا تیره می‌شود و ابتدا صورتی و در نهایت قهوه ای مایل به قرمز می‌شود.

استحصال صمغ یا شیرابه از اواسط تابستان و قبل از خشک شدن گیاه آغاز  و تا اواخر مهر ادامه دارد. فصل برداشت آنغوزه ۳ تا ۴ ماه طول می‌کشد. . برداشت شیره آنغوزه در سن ۵ تا ۷ سالگی گیاه و قبل از زمان گلدهی و  بذرافشانی آن صورت می‌گیرد؛ در این مرحله بوته آنغوزه در انتهای ریشه بریده می‌شود (ضخامت برش  باید به‌اندازه ضخامت یک برگه کاغذ باشد.) و پس از هر بار تیغ زدن  شیرابه آن برداشت می‌شود و این کار در فصل برداشت ۲۰ بار تکرار   می‌شود. از هر بوته به‌طور متوسط ۸۰ گرم صمغ برداشت و در هر هکتار چیزی  حدود ۲۰ کیلوگرم شیره آنغوزه بدست می آید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *